Jest to bardzo smaczny,delikatny serniczek,przygotowuje się go w ekspresowym czasie
Składniki:
1 blat gotowego biszkoptu ciemnego o średnicy 28 cm.
1 opakowanie 0,5 kg. sera waniliowego do naleśników
1/2 l. słodkiej śmietany 36%
3 galaretki wiśniowe
14 szt.pianki czekoladowej lub ptasiego mleczka
2 śmietan fix
1 szk.gorącej wody
- likier pomarańczowy do skropienia biszkoptu
- płatki migdałowe i starta czekolada do dekoracji
Ekspresowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Biszkopt wyłożyć w tortownicy o śr.28 cm. skropić mocnym likierem pomarańczowym / może być inny /. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i pozostawić do przestudzenia.Piankę czekoladową pokroić w większą kostkę.
2.
Ser lekko ubić mikserem ,wlać tężejącą galaretkę,wymieszać.Dodać ubitą na sztywno śmietanę z śmietan fix ,lekko wymieszać całość mikserem na niskich obrotach.Włożyć pokrojoną piankę,wymieszać łopatką i wylać na biszkopt.Całość wyrównać łopatką.Posypać startą za pomocą obieraczki do warzyw czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.Ozdobić w/g uznania i pozostawić do całkowitego stężenia.
3.Wyjąć z tortownicy,pokroić w kawałki i ułożyć na ozdobionym talerzu.
Porady
.Oczywiście jak kto woli to może upiec własny biszkopt.Jeśli jednak ma to być ekspresowy placek to proponuję gotowy biszkopt.
Komentarze