Ekspresowe racuszki

0 (0 ocen)

te racuszki robi się ekspresowo i ekspresowo znikaja z talerza

Składniki:


  • 1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    1 szk mleka
    1,5 szk mąki koszalińskiej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    dowolny dżem ( u mnie rodzynkowe gruszki )
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia

Ekspresowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajko, wsypać cukier puder i utrzeć na gładka masę. Następnie wlać mleko i wymieszać. Potem wsypać mąkę i proszek do pieczenia i mieszać ciasto aż nie będzie grudek. Na rozgrzaną patelnie wlać olej, nalewać małą łyżką wazową po porcji ciasta i smażyć racuszki z obu stron. Kolor placuszków ma być w zależności od naszego gustu ( ja wolę bardziej wysmażone ).
  • 2. Gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym. Na koniec ułożyć racuszki na talerz, oprószyć je cukrem pudrem i podać w osobnym naczynku dżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy