Cieplutkie bułeczki na śniadanie? Proszę bardzo i to bez wychodzenia z domu, w taki ponury majowy dzień.Polecam podać je z miodem i twarożkiem albo z samym masłem.
Dla 10 osób
Składniki:
500 g mąki,
3 łyżki płatków owsianych,
3 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
300 ml maślanki,
75 g masła lub margaryny,
1 jajko
Ekspresowe maślankowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce połączyć przesianą mąkę, proszek, sodę, cukier oraz płatki. Do tego dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć je z mąką (jak na kruszonkę). Po tym dodać maślankę i wyrobić ciasto, ale tylko do połączenia składników. Najlepiej przełożyć je na stolnicę/blat (ciasto podsypywałam płatkami owsianymi górskimi, zamiast mąką).
Z ciasta uformować prostokąt o grubości około 3 cm i przeciąć na 10-12 prostokątów (można również z ciasta wyciąć okrągłe bułeczki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki). Każdą bułeczkę posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec 12 minut w temperaturze 220 stopni (piekłam je w halogen oven i niestety, ale po 10 minutach musiałam je przewrócić, gdyż były nie dopieczone od dołu), po tym czasie bułeczki powinny być koloru złoto-brązowego, chrupkie na zewnątrz i mięciutkie w środku (jeśli są upieczone to wydają się leciutki, dlatego warto spróbować podnieść jedną bułeczkę, przed wyciągnięciem całej partii z piekarnika).
Komentarze