ekspresowe czekoladowe muffinki

5 (193 ocen)

  • 30 min

Przygotowuje się je ekspresowo. W kilka chwil możemy wyczarować przepyszne czekoladowe muffinki... idealne dla niespodziewanych gości

  • 30 min

Składniki:

  • składniki suche:
    500 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    pół szklanki kakao
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    100 g czekolady

    składniki mokre:
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki oleju
    2 jajka

Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Ekspresowe czekoladowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • forma na muffinki 1. Przygotować formę na muffinki.
  • upieczone muffinki 2. Składniki suche i mokre wymieszać osobno, następnie łączymy obydwie masy - do suchych wlewamy mokre i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Gotową masę przekładamy do foremki na muffinki do 3/4 wysokości - gdyż ciasto wyrośnie. Piec w 200 st. C przez 15 do 20 minut.

Porady

Muffinki można posypać cukrem pudrem lub polać polewą albo roztopioną czekoladą. Mogą także stanowić bazę do wykonania kopców kreta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować