Ekspresowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybkie ciasto ze śliwkami w sam raz na jesienne popołudnia. Do jego przygotowania możemy użyć innych owoców.

  • 50 min

Składniki:



  • 2 szkl mąki
    1 szkl cukru
    ok. 3/4 szkl mleka
    1 łyżka miękkiego masła
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    8-10 śliwek

Ekspresowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie łączymy ciasto z pianą z białek. Przelewamy je do tortownicy o średnicy 23cm. Śliwki myjemy, wyciągamy z nich pestki i połówki układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy