Ekspresowe a'la risotto

0 (0 ocen)

Prawdziwe risotto jest na prawdę pracochłonne. To wersja mniej pracochłonna - lecz również bardzo smaczna. Możemy do ryżu dodawac różne warzywa jak i mięska

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 woreczek ryżu - 100 g
    150 g boczku wędzonego
    150 g cukinii

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    20 - 30 g pieczarek


    Składniki robocze:
    1 i 1/2 szkl wody
    sól
    pieprz
    przyprawa do gyrosa


    Dekoracja:
    1 łyżka tartego żółtego sera

Ekspresowe a'la risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie 20 min, studzimy
  • 2. Cukinie i pieczarki myjemy, osuszamy kroimy w drobną kostkę
  • 3. Boczek kroimy w średnią kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i przesmażamy ok 5 min, wrzucamy warzywa. Smażymy ok 15 min czasami mieszając
  • 4. Na patelnie z boczkiem i warzywami wrzucamy ryż przesmażamy 5 min często mieszając.
    Zalewamy wodą. Od czasu do czasu mieszamy do momentu aż ryż wchłonie wodę. Przyprawiamy i mieszamy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy