Prawdziwe risotto jest na prawdę pracochłonne. To wersja mniej pracochłonna - lecz również bardzo smaczna. Możemy do ryżu dodawac różne warzywa jak i mięska
Składniki:
Składniki podstawowe:
1 woreczek ryżu - 100 g
150 g boczku wędzonego
150 g cukinii
Składnik podstawowy dodatkowy:
20 - 30 g pieczarek
Składniki robocze:
1 i 1/2 szkl wody
sól
pieprz
przyprawa do gyrosa
Ekspresowe a'la risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie 20 min, studzimy
2.Cukinie i pieczarki myjemy, osuszamy kroimy w drobną kostkę
3.Boczek kroimy w średnią kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i przesmażamy ok 5 min, wrzucamy warzywa. Smażymy ok 15 min czasami mieszając
4.Na patelnie z boczkiem i warzywami wrzucamy ryż przesmażamy 5 min często mieszając.
Zalewamy wodą. Od czasu do czasu mieszamy do momentu aż ryż wchłonie wodę. Przyprawiamy i mieszamy
Komentarze