Ekspresowa babka z truskawkami

4.48 (162 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto robi się szybko i prosto. Składniki miksuje się w jednej misce, bez ubijania piany. A co najważniejsze - zawsze się udaje i jest pyszne z każdymi owocami:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki mrożone lub świeże: 500 gramów
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier: 1 szklanka
    - margaryna: 125 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier puder: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ekspresowa babka z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ekspresowa babka z truskawkami 1. Całe jajka zmiksować z cukrem i margaryną na jednolitą masę. Na to przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz zmiksować. Cisto przełożyć do tortownicy albo formy z kominkiem wysmarowanej masłem. Na ciasto wyłożyć owoce lekko "wpychając" je w ciasto. Mrożonych owoców nie rozmrażać, tylko obtoczyć w mące, oczywiście nie wpychać, bo i tak same lekko opadną.
  • Ekspresowa babka z truskawkami 2. Piec ok. 1 godziny (sprawdzać patyczkiem) w 180- 190 stopniach.
    Upieczone wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować