Ekologiczny chleb z ziarnami

4.5 (155 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty przepis na chleb, bez przygotowywania rozczynu.POLECAM

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna razowa typ 2000: 0.5 kilograma
    - mąka żytnia razowa typ 2000: 0.5 kilograma
    - płatki owsiane: 0.5 szklanki
    - płatki jęczmienne: 0.5 szklanki
    - otręby pszenne: 1 szklanka
    - słonecznik łuskany: 0.25 szklanki
    - siemię lniane: 0.25 szklanki
    - pestki z dyni: 0.25 szklanki
    - olej: 100 mililitrów
    - woda ciepła: 1 litr
    - drożdże: 5 dekagramów
    - sól: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Ekologiczny chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieszanka zbożowa 1. Wymieszać wszystkie sypkie składniki, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, połączyć z ziarnami, dodać olej i dokładnie wymieszać.



  • 2. Przygotować 2 podłużne foremki ,wysmarować je tłuszczem i wysypać otrębami ,przełożyć ciasto i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem). Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy.
    Piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 60 minut.
  • chleb ekologiczny 3. Jeśli nie mamy któregoś z rodzaju płatków, albo lnu czy słonecznika - nic nie szkodzi. Również ich proporcje mogą być znacząco zachwiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować