EKLERY

0 (0 ocen)

Proste i pyszne .

Składniki:

  • składniki na ciasto;

    1 szklanka mąki
    1 szklanka wody
    1/2 kostki margaryny
    5 jajek


    masa budyniowa;

    1 l mleka
    4 budynie waniliowe
    5 łyżek nutelli
    3 łyżki margaryny

Eklery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i wodę zagotować , dosypywać po troszku mąki i energicznie mieszać , garnek cały czas trzymając na lekkim ogniu .
  • 2. Garnek z ciastem odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Dodawać po jednym jajku i ucierać mikserem
  • image-1ftnoh5 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , rękaw cukierniczy napełnić ciastem i wyciskać eklerki.
  • 5. Piekarnik rozgrzać do temp.200 stopni , następnie zmniejszyć do temp 180 i piec około 25/30 minut . na złoty kolor .
  • image-1qbv30d 6. Upieczone eklery ostudzić
  • image-10g3kqt 7. Przeciąć na pół i nadziewać masą (

    masa; mleko zagotować ( ugotować po prostu budyń ) ostudzić budyń dodać 3 łyżki margaryny miękkiej i nutellę , masę utrzeć na puch.
  • image-1jkyl3e 8. Eklery posypać cukrem pudrem.

Porady

Eklery można nadziewać dowolną masą , budyniem , czekoladą , bitą śmietaną , karmelem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy