Eklery.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Moja rodzina lubi ciasta z kremem budyniowym, a szczególnie eklery. Często je robię.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
    125g margaryny
    1 szklanka wody
    6 jaj
    krem
    1p kremu karpatkowego
    0,5 l mleko
    250g masło
    czekolada gorzka

Eklery. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z margaryną, wsypać przesianą mąkę, wymieszać. Mieszaninę ogrzewać aż masa stanie si gadka, szklista i zacznie odchodzić od ścian naczynia.
    Do schłodzonej masy dodawać pojedynczo jajka.
    Z worka do dekoracji, wyciskać korpusy. Piec w 200-220 st. C 20 -25 min
  • 2. Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu.
    Wystudzone eklery przekuć ostrym nożem, w otwory, dekoratorem wyciskać masę. Gotowe eklery polać stopioną czekoladą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy