Eklery

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czas na coś pysznego, lekkiego, wypełnionego delikatną masą budyniową.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto na ok. 50 eklerów
    1 szkl. wody
    1 szkl. mąki
    0,5 kostki margaryny
    4 jajka
    Masa:
    1 kostka margaryny
    0,5 l mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    cukier waniliowy
    Lukier czekoladowy:
    150 g cukru pudru
    1 łyżkę ciemnego kakao
    4 łyżki letniej wody

Eklery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szprycą wyciskamy na blachę 1. Ciasto:
    Wodę z tłuszczem zagotować, wspypac mąkę i dobrze wymieszać. Po wystygnięciu dodawać kolejno jajka i ucierać. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na blachę do pieczenia porcje o długości 10-12 cm. Następnie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni i piec na złoty kolor.
  • Upieczone 2. Upieczone eklery wyciągnąć, przestudzić i przeciąć wzdłuż ostrym nożem.
  • Wypełnione 3. Masa:
    Masa: Z mleka, cukrów i mąk ugotować budyń. Ostudzony dodawać do utartej margaryny. Masę budyniowa przełożyć na przekrojone dolne połowy eklerów i przycisnąć górną warstwą.
  • 4. Lukier:
    Cukier puder i kakao przesiewamy do miski, wlewamy wodę i ucieramy drewnianą łyżką na gładką, lśniącą masę. Gotowym lukrem smarujemy eklery.

Porady

Można również wypełnić je bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy