Eklerki z masą jogurtową i owocami leśnymi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Coś ostatnio spasowały mi eklerki :) Bardzo fajnie się je robi, i bardzo przyjemnie je :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 18 dekagramów
    - margaryna: 8 dekagramów
    - woda: 500 mililitrów
    - sól: 1 szczypta
    - jajka: 4 sztuki

    - jogurt malinowy lub poziomkowy: 100 gramów
    - jogurt jagodowy: 100 gramów
    - mleko: 200 mililitrów
    - krem jogurtowy (u mnie gotowy dra Oetkera): 1 sztuka

    - owoce lesne: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko Krem Krem jogurtowy

Eklerki z masą jogurtową i owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie eklerków 1. Wodę, zagotować z margaryną i szczyptą soli.
  • Przygotowanie eklerków 2. Odstawić z ognia, wsypać przesianą mąke, szybko ucierając - tak aby nie byłoo grudek, wstawić ponownie na ogień i ucierać do czasu idealnej gładkiej konsystencji.
  • Przygotowanie eklerków 3. Odstawic ciasto, lekko schłodzić, dodawać pojedyczno jajka ucierać do momentu aż jajka wchłoną siew ciasto - odstawic do wystudzenia.
  • Przygotowanie eklerków 4. Blachę wysmarować tłuszczem, szprycą formować podłużne eklerki (w odstępach ok 2cm)
  • Przygotowanie eklerków 5. Piec w bardzo mocno rogrzanym piekarniku (200 stopni) przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszyc temperaturę do 180 stopni i piec 20 minut.
  • 6. W tym czasie przygotować masę (nieco poszłam na łatwiznę): zmiksowac jogurty z mlekiem, wsypać gotową masę, miksować na pełnych obrotach aż będzie gęsta.
  • 7. Eklerki powinny być chrupiące i zarumienione. Wystudzone przekrawać na pół i wypełnić masą i owocami leśnymi (u mnie jagody dominowały)

    Eklerki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową.... 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować