Eklerki z aksamitnym kremem

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lepsze niż w najlepszej cukierni!

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka wody
    1/2 kostki margaryny (125 g)
    1 szklanka mąki pszennej
    4 średnie jajka
    szczypta soli

    krem budyniowy:
    1 l mleka
    4 żółtka
    2 jajka
    25 dag cukru pudru
    małe opakowanie cukru wanilinowego
    5 dag masła
    8 dag mąki pszennej
    8 dag mąki ziemniaczanej

    dodatkowo:
    3 paski czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Eklerki z aksamitnym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: w garnku zagotować wodę z margaryną. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Energicznie mieszać aż ciasto stanie się jednolite, szkliste i będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia. Gdy wystygnie dodawać po jednym jajku - cały czas mieszając. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy z szeroką końcówką wyciskać eklery (ok. 8 x 2 cm), robiąc odstępy bo sporo podrosną. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Po wystudzeniu eklerki przekroić na pół. Na połówki szprycą wykładać krem, przykryć drugą częścią. Polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
  • 2. Krem: od mleka odlać 5 łyżek a resztę zagotować z cukrem wanilinowym i masłem. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem pudrem, mąkami i odlanym mlekiem. Gotującym mlekiem zalać masę jajeczną, gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować