Eklerki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne! Palce lizać!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto parzone :

    2 szklanki mąki
    kostka margaryny
    2 szklanki wody
    8 jaj

    Masa budyniowa :

    1,5 l mleka
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy

    Polewa kakaowa :

    20 dag cukru
    14 dag masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wody

Eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z margaryną. Na wrzący płyn wsypać mąkę,
    zmniejszyć ogień i szybko ucierać ciasto tak długo, aż stanie się
    lśniące, gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka.
  • 2. Zdjąć garnek z ognia,po przestudzeniu wbijać kolejno jajka, cały
    czas ucierając, aż ciasto ostygnie.
  • 3. Miękkie, błyszczące ciasto nabierać łyżką i nakładać do rękawa
    cukierniczego. Na blachę posmarowaną tłuszczem wyciskać podłużne
    eklery. Piec 30 minut w 200 °C.Po upieczeniu eklery studzimy.
  • 4. Wszystkie składniki masy budyniowej mieszamy i gotujemy. Studzimy.
    Składniki polewy rozpuść na małym ogniu i przez chwilę gotuj.
    Następnie zdejmij z ognia, schłódź.
  • 5. Eklery przekrawamy, na dolną część nakładamy masę budyniową i
    przykrywamy górną część eklera posmarowaną polewą kakaową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy