Egzotyczne ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1. Zagotować wodę razem z masłem, szczyptą soli i cukrem waniliowym.
2. Do wrzątku dodać przesianą mąkę i energicznie mieszać na minimalnym ogniu.
3. Gdy ciasto będzie gładkie zdjąć z ognia i przestudzić.
4. Do przestudzonego ciasta wbijać jajka i ucierać mikserem (jaja wbijamy pojedynczo, ciągle ucierając).
5. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować małe okrągłe ptysie.
6. Piec około 30 min. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni (czas pieczenia zależny jest od wielkości uformowanych ptysi).
7. W międzyczasie przygotowujemy krem. W naczyniu ubijamy mocno zimną śmietankę razem z cukrem pudrem. Gdy będzie sztywna powoli dodajemy po łyżce serka mascarpone, delikatnie mieszając. Do kremu dodajemy połowę nasion granatu.
8. Wystudzone ptysie przecinamy na pół, spód każdego z nich smarujemy dżemem figowym i wykładamy krem. Następnie układamy cząstki figi i nasiona granatu. Przykrywamy drugą częścią ptysia i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze