Egzotyczne ptysie

0 (0 ocen)

  • 50 min

Szybki przepis na efektowny i jednocześnie prosty deser, przypominający wakacje.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g masła
    Szklanka wody
    Szczypta soli
    250 g mąki tortowej
    5 jajek
    1 cukier waniliowy

    Krem:
    0,5 l śmietanki kremówki 30%
    250 g serka mascarpone
    ½ szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:
    Słoiczek dżemu figowego
    Nasiona z jednego granatu
    2 świeże figi

Egzotyczne ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    1. Zagotować wodę razem z masłem, szczyptą soli i cukrem waniliowym.
    2. Do wrzątku dodać przesianą mąkę i energicznie mieszać na minimalnym ogniu.
    3. Gdy ciasto będzie gładkie zdjąć z ognia i przestudzić.
    4. Do przestudzonego ciasta wbijać jajka i ucierać mikserem (jaja wbijamy pojedynczo, ciągle ucierając).
    5. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformować małe okrągłe ptysie.
    6. Piec około 30 min. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni (czas pieczenia zależny jest od wielkości uformowanych ptysi).
    7. W międzyczasie przygotowujemy krem. W naczyniu ubijamy mocno zimną śmietankę razem z cukrem pudrem. Gdy będzie sztywna powoli dodajemy po łyżce serka mascarpone, delikatnie mieszając. Do kremu dodajemy połowę nasion granatu.
    8. Wystudzone ptysie przecinamy na pół, spód każdego z nich smarujemy dżemem figowym i wykładamy krem. Następnie układamy cząstki figi i nasiona granatu. Przykrywamy drugą częścią ptysia i posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy