Egzotyczne drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jadłam kiedyś takie w cukierni. Postanowiłam zrobić sama i wyszły pyszne

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    50 dkg mąki
    ¾ szklanki cukru
    ½ kostki drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka ( ½ szklanki idzie do zaczynu)
    3 żółtka
    ¼ kostki masła

    Na budyń
    Sok z puszki ananasów
    ½ szklanki wody
    1 budyń bananowy
    Oraz
    Cztery plastry ananasa
    Kilka winogron
    Mandarynka
    1 galaretka brzoskwiniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Egzotyczne drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ½ szklanki mleka, drożdży , łyżki cukru i mąki zrobić zaczyn ( całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłe miejsce aż urośnie)
    Gdy wyrośnie połączyć wszystkie składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h. Gdy wyrośnie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej zrobić okrągły placuszek tak aby pośrodku powstało wgłębienie na budyń. Gdy wszystkie będą gotowe, ugotować budyń i ciepły nałożyć we wgłębienia drożdżówek. Bułeczki odstawić na 15 min aby podrosły a następnie upiec w temp 170 stopni ok. 20 min aż będą rumiane. Po wyciągnięciu z pieca układamy na każdej po kawałku ananasa, mandarynki i po połówce winogron.
    W 1 ½ szklanki wrzątku rozpuścić galaretkę. Przestudzić i tężejącą posmarować drożdżówki z wierzchu. Resztę galaretki zjadamy.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować