Egzotyczne ciasto z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę drobno posiekać. Mango obrać, ćwiartkę pokroić w plasterki, skropić połową soku z cytryny i odłożyć, a resztę pokroić w niedużą kostkę i skropić pozostałym sokiem z cytryny. Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypać połowę cukru, schłodzić pianę w lodówce. Pozostały cukier i cukier z żółtkami utrzeć na jasny puch. Mączkę migdałową wymieszać ze zwykłą mąką i proszkiem do pieczenia, i ucierając, porcjami dodawać ją razem ze śmietaną do masy żółtkowej. Do pozostałego gładkiego ciasta dołożyć kostki mango i czekoladę, wymieszać. Na końcu delikatnie, ale dokładnie wmieszać pianę z białek. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy, wyrównać wierzch.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto posypać wiórkami kokosowymi, udekorować mango. Dobrze smakuje z bitą śmietaną, posypaną posiekanym kandyzowanym imbirem.
Komentarze