Egzotyczne ciasto z mango

0 (0 ocen)

Rodzime owoce są pyszne, ale nie unikam egzotycznych w swoi menu. Przepis wyczytany w czasopismach kulinarnych, sprawdzony i wart polecenia.

Składniki:

  • 15 dkg mąki, 25 dkg zmielonych migdałów, 100 g gorzkiej czekolady, 5 jajek, 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy, mango, 100 g śmietanki kremówki, 5 dkg wiórków kokosowych, 2 łyżki soku z cytryny, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, bita śmietana i kandyzowany imbir do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Egzotyczne ciasto z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę drobno posiekać. Mango obrać, ćwiartkę pokroić w plasterki, skropić połową soku z cytryny i odłożyć, a resztę pokroić w niedużą kostkę i skropić pozostałym sokiem z cytryny. Jajka rozbić oddzielając białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypać połowę cukru, schłodzić pianę w lodówce. Pozostały cukier i cukier z żółtkami utrzeć na jasny puch. Mączkę migdałową wymieszać ze zwykłą mąką i proszkiem do pieczenia, i ucierając, porcjami dodawać ją razem ze śmietaną do masy żółtkowej. Do pozostałego gładkiego ciasta dołożyć kostki mango i czekoladę, wymieszać. Na końcu delikatnie, ale dokładnie wmieszać pianę z białek. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy, wyrównać wierzch.. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto posypać wiórkami kokosowymi, udekorować mango. Dobrze smakuje z bitą śmietaną, posypaną posiekanym kandyzowanym imbirem.

Porady

użyć tortownicy o średnicy 26 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować