Egzotyczna sałatka z migdałami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Delikatna, ze słodką owocową nutą

Składniki:

  • ● pojedynczy filet z kurczaka
    ● woreczek ryżu
    ● łyżka masła
    ● puszka ananasa w plastrach
    ● 10 dag suszonych moreli
    ● 10 dag suszonych gruszek
    ● 10 dag płatków migdałów
    ● 4 łyżki majonezu
    ● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    ● 1-2 mandarynki
    ● kilka liści sałaty
    ● natka pietruszki

Egzotyczna sałatka z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta gotujemy ok. 10 minut w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Wyjmujemy z wywaru i studzimy. Mięso kroimy w małą kostkę, wywar zachowujemy.
  • 2. Ryż gotujemy w osolonej wrzącej wodzie z masłem. Odcedzamy i studzimy.
  • 3. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę. Morele kroimy w słupki. Sałatę myjemy
    i dokładnie osuszamy. Ananasa osączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
  • 4. Owoce, mięso, ryż i płatki migdałów mieszamy z majonezem (trochę płatków odkładamy do dekoracji). Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przekładamy na półmisek wyłożony liśćmi sałaty. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki i układamy wokół sałatki. Kilka wykładamy na wierzch. Posypujemy resztą płatków migdałów.
  • 5. Do wywaru pozostałego po gotowaniu mięsa dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy w filiżankach.

Porady

RADY Agnieszki Nowak Do sałatki możemy dodać pokrojone w ćwiartki winogrona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy