Bardzo dobra naleweczka nie tylko do wypicia na rozgrzewkę,ale doskonały dodatek do różnego rodzaju ciast i deserów.Nalewka ta ma piękny słomkowy kolor a smak jest niepowtarzalny.
Składniki:
10 dkg.dużych rodzynek
10 dkg.dużych moreli suszonych
4 plastry ananasa kandyzowanego
400 ml. spirytusu 96% plus 100 ml. do zalania wykorzystanych owoców do przygotowania nalewki pkt.10 przepisu.
4 szk.cukru + 1/2 szk.do przesypania owoców wykorzystanych do przygotowania nalewki pkt.9 przepisu
800 ml. wody
5 łyżek soku z cytryny
Egzotyczna nalewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele,ananasy pokroić w kostkę,wymieszać z rodzynkami.
2.Tak przygotowane owoce przełożyć do słoika .
3.Całość zalać spirytusem.Słoik zakręcić i ustawić na okres 7 dniu na słonecznym parapecie.
4.Spirytus zlać przez sito do butelki,odstawić w ciemne miejsce.Owoce pozostawić.
5.Owoce przełożyć do słoika przesypując 2 szk.cukru i ponownie pozostawić na okres 7 dni na słonecznym parapecie.
6.Do garnka wlać wodę,dodać pozostały cukier,wlać sok z cytryny,wyłożyć owoce łącznie z cukrem .
7.Gotować na wolnym ogniu około 15 min.
8.Wytworzony wywar przelać przez sito do garnka,przestudzić. Do przestudzonego wywaru owocowego małymi ilościami dolewać zlany wcześniej spirytus i dokładnie wymieszać.Przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce.
9.Owoce ponownie przesypać 1/2 szk.cukru,wymieszać
10.Przesypane owoce włożyć do słoika z zalać 100 ml.spirytusu.Ułożyć w chłodne miejsce. / doskonały dodatek do deserów,lodów/.
11.Po trzech dniach można rozkoszować się jego smakiem.
Komentarze