Egipski boerek z Nilu

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Boerek z Nilu

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 300 gramów
    - jajka: 3 sztuki
    - olej: 0.5 szklanki
    - woda: 40 mililitrów
    - cebula: 1 sztuka
    - szpinak: 0.5 kilograma
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - kolendra: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - tarty, suszony, owczy ser: 80 gramów

Egipski boerek z nilu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mąkę i dwa jajka z dodatkiem 1/2 łyżki oleju i ciepłej wody. Wyrobić ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce. Pokroić cebulę, posiekać szpinak i wycisnąć czosnek. Rozgrzać olej i usmażyć na nim składniki, dodając kolendrę i pieprz. Posolić do smaku i kontynuować smażenie aż szpinak odparuje. Zdjąć z ognia, ostudzić i wymieszać z białkiem ostatniego jajka oraz serem. Ciasto rozwałkować, połowę wyłożyć na natłuszczone blaszki babeczkowe. Nasmarować olejem. Nałożyć masę szpinakową.
    Przykryć resztą ciasta. Posmarować pozostałym żółtkiem. Piec 15-20 minut w 220 st.

Komentarze

Podobne przepisy