Egipska pierzyna

0 (0 ocen)

  • 45 min

Kurczak bez tłuszczu, pod ciągnącym się serem, otoczony aromatem pieczarek... Niby smaczna norma dla podniebienia, ale kusi bezustannie.

  • 45 min

Składniki:

  • - podwójny filet z kurczaka
    - "Papirus" Winiary
    - 10 dużych pieczarek
    - masło
    - 4 plastry sera żółtego
    - mała cebula
    - sól, pieprz

Egipska pierzyna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy do cebuli. Po podsmażeniu doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 2. Filet z kurczaka myjemy, a następnie przekrawamy wzdłuż na cienkie plastry. Rozgrzewamy patelnię, mięso zawijamy w "Papirus" i smażymy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • 3. Piekarnik ustawiamy na temp. 190 stopni. Usmażone filety odwijamy z pergaminu i układamy na blasze. Na każdy kładziemy pieczarki z cebulą i plaster sera żółtego. Zapiekamy około 10 minut.

Porady

Zamiast tradycyjnej mizerii proponuję sałatkę z pomidora, ogórka i cebuli z dodatkiem sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy