Efektowny tort gorset - bikini :)

4.5 (161 ocen)

  • 4 godz.

Niespodzianka na urodziny męża. Udało się zaskoczyć i solenizanta i gości ;)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na jeden biszkopt (potrzebujemy upiec dwa):
    - 4 jajka
    - 3/4 szkl.cukru
    - 3/4 szkl.mąki
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - czubata łyżeczka cukru waniliowego

    Masa śmietankowa (na wierzch tortu):
    - 350 ml mleka
    - budyń śmietankowy
    - 1 kostka masła
    - 1/2 tabliczki białej czekolady

    Masa do przełożenia tortu:
    - dowolna, ulubiona; jeżeli wyjdzie dużo wystarczy również do dekoracji, jeżeli nie to dodatkowo potrzebna będzie masa do ozdabiania w dowolnym kolorze i smaku (masa cukrowa wychodzi jeszcze ładniej)

    Dodatkowo do dekoracji srebrne kuleczki cukrowe, kwiatki itp.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Efektowny tort gorset - bikini :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy 2 biszkopty wg przepisu (bądź własnego) w formie ok. 20/30cm:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno następnie dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do masy wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie wymięszać drewnianą łyżką Gotowe :) Pieczemy 15-20 minut. Drugi biszkopt upiec w ten sam sposób. Po upieczeniu i wystudzeniu każdy biszkopt przekroić na dwie części.
  • 2. Masa śmietankowa: Ugotować budyń w podanej ilości mleka, do gorącego wrzucić połamaną połowę tabliczki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu cały czas ucierając.
  • 3. 3 blaty biszkoptu układamy jeden na drugim i wycinamy w kształt talii. Przekładamy dowolną ulubioną masą, pamiętając, żeby odłożyć nieco do wypełnienia biustu. Można użyć ponczu np. z herbaty, jeżeli tort ma być alkoholowy, wtedy poprostu go dodajemy do ponczu. Wybieramy odpowiednią wielkość filiżanki bądź salaterki, ważne, żeby były półokrągłe wewnątrz a nie kanciaste. Wycinamy nimi z czwartego blatu dwa kółka. Filiżanki/salaterki wykładamy przeźroczystą folią spożywczą i wykładamy pozostałym biszkoptem. Wyłożone biszkoptem wnętrze nieco nasączyć ponczem i nałożyć odłożoną masę, przykryć wyciętymi krążkami. Schłodzić.
  • 4. Teraz smarujemy wierzch tortu masą śmietankową, nakładamy schłodzoną zawartość miseczek - biust. Również go smarujemy masą śmietankową.
  • 5. Pozostaje nam dekoracja. Możemy kupić gotowe masy bądź zrobić swoją ulubioną w dowolnym kolorze w zależności od tego jaki ma być kolor bikini. Mój tort ma czekoladową masę z gotowca.

Porady

Można upiec jeden biszkopt, byle był wysoki a miseczki wypełnić pozostałymi z wycięcia talii resztkami biszkoptu, jednak może nie wystarczyć jeżeli wybierzemy duże miseczki (ja w ten sposób właśnie robiłam i starczyło) Tort można udekorować w bikini czyli dekorujemy wyłącznie biust i majteczki, wg wyobraźni ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować