Efektowny sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt czekoladowy: białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę, dodajemy po jednym żółtku , cały czas ubijając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wykładamy na tortownice (śr.28 cm), pieczemy ok.20 min.
2.Babeczki: Galaretkę przyrządzamy wg. instrukcji na opakowaniu,odstawiamy. Żelatynę rozpuszczamy z 1/2 szkl. gorącej wody, jogurt miksujemy z zimna żelatyna, masą jogurtową napełniamy silikonowe foremki do babeczek do polowy,wkładamy do lodówki na 20 min. Na masę wylewamy tężejąca galaretkę,wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
U mnie wyszło z podanych składników wyszło 9 babeczek,zależy od ich wielkości,na ciasto wyłożyłam 7.
3.Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy z 1/2 szkl. gorącej wody,galaretkę rozpuszczamy w szklance wody,odstawiamy.Serek miksujemy z cukrem pudrem oraz zimną żelatyną,dodajemy tężejąca galaretkę ,miksujemy. Tężejącą masę wykładamy na biszkopt.
4.Galaretkę zieloną przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu, odstawiamy do stężenia,gotową galaretkę kroimy na drobna kosteczkę.
5.Wykonanie ciasta: na biszkopt wylewamy serową masę, na to układamy babeczki. Pokrojoną galaretkę zieloną układamy na górę ciasta
Porady
aby babeczki łatwo wyszły z foremek,zanurzamy w gorącej wodzie.
Komentarze