" Dziwny" omplet

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis wymyśliłam sama. Potrawę robi się w 15 min, i jest naprawdę pyszna. Ta wersja omleta, podbiła serca mojej rodziny.

  • 15 min

Składniki:

  • 5 jajek
    serek topiony (np. śmietankowy, z papryką, z pieczarkami, ze szczypiorkiem itp.)
    puszka konserwy turystycznej lub śniadaniowej
    pęczek szczypiorku
    garść sałaty
    olej do smażenia
    pół szkl. gęstej śmietany
    sól, pieprz
    1 łyżka majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

" dziwny" omplet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę myjemy, serek kroimy w plastry, a następnie w paski, konserwę wyjmujemy z puszki i kroimy w plastry o ok 0,2 cm grubości. Rozgrzewamy olej na patelni, wbijamy całe jajka, solimy i pieprzymy, nie mieszamy. wrzucamy na nie sałatę i pokrojoną konserwę. Smażymy aż jajka się zetną i przewracamy delikatnie na drugą stronę, odstawiamy na bok. Zostawiamy chwilę na patelni, aby sałata nam się delikatnie z blanszowała, ale nie przypaliła. Na patelni posypujemy serkiem topionym, i wykładamy na talerz zwiniętego na pół.
  • 2. Przygotowujemy sos: gęstą śmietanę mieszamy z solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem i łyżką majonezu.
    Polewamy omlet.
    SMACZNEGO!!!

Porady

Sałatę można pokroić, ale najlepiej smakuje w całości. Omleta można podawać bez sosu, posypując go posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować