Dziurawe ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dlaczego dziurawe? Bo truskawki podczas pieczenia lubią opaść na dno. Nie obsypuję ich mąką, bo ciasto w tym wydaniu bardziej mi odpowiada.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 450 g mąki tortowej
    4 jajka
    1 1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 szklanka (250 ml) mleka
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka olejku cytrynowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    300 g truskawek
    Dodatkowo:
    1 łyżeczka margaryny
    bułka tarta
    bita śmietana (do podania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Dziurawe ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, cukier waniliowy i wlać olejek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Jajka ubijać na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać mleko i olej. Miksując dodawać po jednej łyżce mąki z proszkiem. Po dodaniu mąki ciasto przelać do wsmarowanej margaryną i wysypanej bułka tartą blaszki. Na wierzchu ciasta poukładać owoce delikatnie dociskając. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut do suchego patyczka. Podawać z kleksem bitej śmietany.

Porady

Zamiast truskawek można użyć do ciasta dowolnych, ulubionych owoców: jabłek, gruszek, śliwek, moreli czy wiśni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować