Dziczyzna w sosie z jaglanymi kopytkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Niesamowicie aromatyczna pieczeń z dzika w sosie podana z kopytkami z kaszy jaglanej.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    ( 2 osoby )
    * dziczyzna ( mięso na pieczeń ) – 400 g
    * sok jabłkowy – 125 ml
    * jabłko – 1 szt
    * gruszka - 1 szt
    * sól – do smaku
    * pieprz – do smaku
    * śmietana gęsta kwaśna 18% - 1 łyżka
    MARYNATA
    * miód leśny – 3 łyżki
    * Piwo –250 ml
    * Brandy – 1 łyżka
    * Kminek – 1 szczypta
    * Jałowiec – 1 szczypta
    DODATKOWO :
    Bulion warzywny do podlania
    * Smalec - 100 g
    KOPYTKA :
    Kasza jaglana – 1 szkl
    Sól – do smaku
    Pieprz – do smaku
    Mąka pszenna – 50-80 g
    Jajko – 1 szt
    Masło - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Dziczyzna w sosie z jaglanymi kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    KOPYTKA:

    Kaszę zalewamy wodą , dodajemy masło oraz odrobinę soli i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż woda wyparuje , a kasza zacznie się rozgotowywać.

    Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia.

    Do przestudzonej dodajemy jajko , mąkę oraz przyprawy.

    Dokładnie mieszamy ( w razie potrzeby dosypujemy jeszcze mąkę ) i formujemy wałki.

    Każdy wałek układamy na stolnicy i kroimy na kopytka.

    Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od wypłynięcia.

    Odcedzamy , odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Przed podaniem będziemy je podsmażać na maśle.



    MIĘSO:

    Z miodu , piwa , brandy , kminku i jałowca przygotowujemy marynatę.

    Oczyszczone mięso wkładamy do marynaty , dokładnie obtaczamy i zostawiamy w niej najlepiej na całą noc (im dłużej ,tym intensywniejszy smak zyska później mięso).

    W trakcie marynowania obracamy naszą dziczyznę kilka razy, tak by marynata mogła z każdej strony „wgryśc” się w mięso.

    Po wyjęciu nacieramy solą i pieprzem.

    Kroimy w średniej grubości plastry.

    W dużej gęsiarce roztapiamy smalec , wkładamy nasze mięso ( * każdy plaster wkładamy osobno , rozdzielając je , gdyż po włożeniu całego mięsa naraz puści za dużo soku , temperatura tłuszczu spadnie i mięso zamiast się smażyć zacznie się dusić w soku) i opiekamy z każdej strony.

    Zalewamy pozostałą marynatą i na wolnym ogniu dusimy nie dopuszczając do przypalenia.

    Co jakiś czas obracamy , sprawdzając czy mięso się nie przypala ( jeśli w gęsiarce znajduje się zbyt mało sosu podlewamy naszym gorącym bulionem warzywnym ).

    Dusimy do miękkości ( ok. 60-90 minut ).

    Ok. 15 minut przed końcem duszenia podlewamy sokiem jabłkowym i dodajemy pokrojone w plastry jabłko oraz gruszkę.

    Sok dokładnie rozprowadzamy.

    Niewielką ilość sosu odlewamy do osobnego naczynia i rozprowadzamy z kwaśną śmietaną.

    Powoli wlewamy do gęsiarki.

    Gotujemy jeszcze ok. 5 minut na wolnym ogniu i doprawiamy do smaku.

    Podajemy gorące z przygotowanymi wcześniej , odsmażonymi na masełku kopytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Dzik Jałowiec Mięso Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować