dżem z RABARBARU

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Dla mnie ten dżem jest MISTRZOSTWEM ŚWIATA, idealny do chałki, naleśników, do tostów, na kanapkę czy podczas chandry łyżeczką wyjadany ze słoika!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
    500g cukru

Dżem z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar myję, obieram i kroję na małe kawałki. Wkładam go garnka, zasypuję cukrem i odstawiam najlepiej a noc by rabarbar puścił sok. Następnego dnia zagotowuję cały garnek, odlewam sok a rabarbar smażę do uzyskania idealnej konsystencji dżemu (ok. 2 godzin). Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i odstawiam do wystygnięcia wieczkiem na dół. Sok natomiast zagotowuję i gorący przelewam do wyparzonych słoików/butelek, zakręcam i także odstawiam do wystygnięcia wieczkiem na dół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy