Dżem z ogórka

4.46 (153 ocen)

Dziś będzie słodko, nietypowo i zaskakująco. Więc dajcie się zainspirować i przygotujcie wspaniały dżem z ogórka z nutą pachnącej wanilii. Smak dżemu jest bardzo ciekawy, wyrafinowany i z pewnością Was zaskoczy.

Składniki:

  • 500 g zielonych ogórków długich
    300 g cukru
    1 laska wanilii *
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.46 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wrzucamy ogórki i dodajemy cukier. Laski wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy nasionka i dodajemy do ogórków. Pozostałe laski wanilii również wrzucamy do rondelka. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na średnim ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, mieszamy i gotujemy kolejne 30 minut. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 10 minut.
    * można zastąpić pastą z wanilii
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować