Dżem z jabłek z orzechami włoskimi.

0 (0 ocen)

  • 35 min

ten dżem bardzo często używam do naleśników i ciast.

  • 35 min

Składniki:

  • 50 g masła
    1 liść laurowy
    0,5 kg jabłek
    100 g orzechów słoskich
    1 cytryna
    85 g cukru
    1 łyżka brandy

Dżem z jabłek z orzechami włoskimi. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyj, obierz i pokrój na cząstki. Na patelni stop masło, dodaj jabłka, cukier, sok i startą skórkę z cytryny oraz liść laurowy. Dołóż obie połówki wyciśniętej cytryny. Smaż na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem co jakiś czas delikatnie mieszając. Następnie odkryj naczynie i wrzuć połówki cytryny ilistek. Wlej łyżkę brandy ( można pominąć ). gotuj jeszce ok. 5 minut, żeby sok trochę odparował. Po zdjęciu z palnika wmieszaj pokrojone orzechy. Dżem przełóz do słoików i odstaw je na wieczkach na kilka minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy