Dżem z dynią i pomarańczą

4.5 (155 ocen)

  • 3 godz.

Dżem wyszedł aromatyczny, smakował nawet mojemu mężowi, także niewielki sukces kulinarny mam.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 800 gramów obranej, pokrojonej w grubą kostkę dyni
    2 pomarańcze
    sok z cytryny
    3/4 szklanki cukru
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z dynią i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię w garnku zalewamy szklanką wody, gotujemy do miękkości,
    W tym czasie wyparzamy pomarańcze i cytrynę przelewając wrzątkiem, ścieramy skórkę z połowy pomarańczy,
    Następnie obieramy pomarańcze, usuwając - odcinając w całości białą część skóry, kroimy na mniejsze części,
    Gdy mamy dynię miękka dodajemy do niej pomarańczę, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier, plus gałkę mieszamy,
    Gdy dynia zaczyna się rozpadać blendujemy całość, gotujemy jeszcze chwilę do uzyskania zadowalającej nas konsystencji,
    Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, odwracamy do góry dnem, studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować