Dżem z dyni z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

Doskonały dodatek do naleśników,pieczywa lub ciast.Dżem ten ma bardzo ciekawy smak.

Składniki:

  • 3 kilogramy dyni

    1 kilogram cukru

    sok z 4 cytryn

    aromat pomarańczowy

    4 łyżki zmielonej suszonej skórki z pomarańczowej

Dżem z dyni z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną dynię pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i cukier,wszystko razem wymieszać i pozostawić na 1- 2 godziny,aż dynia puści sok,dodać zmieloną skórkę z pomarańczy .Dusić dynię na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej gęstości.Na koniec należy dodać aromat pomarańczowy i i smaż jeszcze 10 minut..Gorący dżem przełożyć do słoików,zakręć i poukładaj do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy