Dżem z dyni

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw. Można ją przygotować na wiele sposobów. Dżem z dodatkiem wanilii to jedna z wielu propozycji.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg dyni bez skórki
    1/4 szkl wody
    200 g cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do dużego garnka. Podlewamy wodą i gotujemy aż zmięknie. Dosypujemy cukier oraz wanilię. Smażymy do momentu aż warzywo zacznie się rozpadać a konsystencja dżemu będzie odpowiednio gęsta. Gorący przekładamy do słoików. Szczelnie zamykamy a następnie pasteryzujemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 80 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Dynia Wanilia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować