Dżem z dyni

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję w szkolnej stołówce. Moje dzieci, Paulinka i Łukasz, uwielbiają naleśniki z tym dżemem.

Składniki:

  • ● 1/2 kg twardego miąższu dyni
    ● 60 dag cukru
    ● 2 pomarańcze
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miąższ dyni ścieramy na
    tarce o dużych oczkach.
    Wsypujemy cukier i odstawiamy
    na ok. 2 godziny.
  • 2. Pomarańcze starannie
    myjemy. Skórkę ścieramy na
    tarce o małych oczkach.
    Miąższ kroimy w niewielkie
    kawałki. Mieszamy z dynią
    i gotujemy na małym ogniu
    ok. 30 minut (dżem powinien
    być gęsty i szklisty).
    3. Gorący dżem wkładamy
    do wyparzonych słoików,
    zakręcamy. Słoiki odwracamy
    do góry dnem i pozostawiamy
    do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować