Dżem z dużymi kawałkami truskawek

4.5 (150 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Przygotowanie smacznego dżemu nie zawsze musi być czasochłonne. Wystarczy kupić środek żelujący dobrej jakości, a pyszny dżem mamy gotowy w kilka chwil. Taki dżem z dużymi kawałkami owoców dzięki temu, że krótko go gotujemy, jest wyjątkowo aromatyczny i ma piękny kolor.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • truskawki – 1 kg
    cukier – 350 g
    woda – 1/2 szk.
    środek żelujący – 1 op.
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Dżem z dużymi kawałkami truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki dokładnie opłukać pod bieżąca wodą, przełożyć na sitko i odsączyć z wody. Usunąć szypułki. Duże owoce pokroić na 6-8 części, średnie na 4, a małe zostawić w całości. Truskawki przełożyć do rondla z grubym dnem, wlać pół szklanki wody, wsypać środek żelujący i bardzo dokładnie wymieszać.
  • 2. Rondel nakryć pokrywką, zagotować i gotować przez 1 minutę. Wsypać cukier i często mieszając gotować jeszcze 3 minuty. Rondel zdjąć z kuchenki, a dżem mieszać, aż zaniknie powstała w czasie gotowania piana.
  • 3. Gorącym dżemem napełnić wcześniej wyparzone słoiki, zakręcić, nakryć kilkoma ręcznikami kuchennymi i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować