Dżem z czarnej porzeczki

4.5 (177 ocen)

  • Łatwy

Od dziecka myślałam, że robienie konfitur, dżemów, kompotów i w ogóle przetworów, to strasznie skomplikowana sprawa. Na szczęście, myliłam się!

  • Łatwy

Składniki:


  • - czarna porzeczka: 5 kilogramów
    - cukier: 1.75 kilograma
    - żelfix 3:1: 5 opakowań
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce dokładnie umyć, osączyć, przebrać. Owoce zasypać częścią cukru, odstawić na kilka godzin (minimum 4). Po tym czasie owoce zmiksować, przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by owoce się nie przypalały. Dodać żelfixy (ilość żelfixów zależy od ilości owoców, żelfix 3 do 1 odpowiada - 350 g cukru na 1 kg owoców, co pozwala uzyskać mniej słodki dżem). Gotować jeszcze od 3 do 5 minut, cały czas mieszając, gdyż masa zacznie tężeć. Ilość dodanego cukru zależy od indywidualnych upodobań i słodkości owoców. Jeśli nie przepadamy za zbyt słodkim dżemem, dodajmy mniej cukru. Jeśli owoce będą dość kwaśne - można dodać go więcej. Gorący dżem przekładać do wygotowanych słoików, od razu zamykać i odwracać do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czarna porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować