Dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce dokładnie umyć, osączyć, przebrać. Owoce zasypać częścią cukru, odstawić na kilka godzin (minimum 4). Po tym czasie owoce zmiksować, przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by owoce się nie przypalały. Dodać żelfixy (ilość żelfixów zależy od ilości owoców, żelfix 3 do 1 odpowiada - 350 g cukru na 1 kg owoców, co pozwala uzyskać mniej słodki dżem). Gotować jeszcze od 3 do 5 minut, cały czas mieszając, gdyż masa zacznie tężeć. Ilość dodanego cukru zależy od indywidualnych upodobań i słodkości owoców. Jeśli nie przepadamy za zbyt słodkim dżemem, dodajmy mniej cukru. Jeśli owoce będą dość kwaśne - można dodać go więcej. Gorący dżem przekładać do wygotowanych słoików, od razu zamykać i odwracać do góry dnem.
Komentarze