Dżem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

Dżemik jest bardzo prosty i tylko dwuskładnikowy. Skórka i pestki przyjemnie chrupią podczas jedzenia, co odróżnia go od galaretki. Idealny do przekładania ciast.

Składniki:

  • • 2 kg czarnej porzeczki
    • 1 kg cukru

Dżem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Czarną porzeczkę włożyć do garnka z grubym dnem i utłuc tłuczkiem.
    • Zagotować, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści, po czym zmniejszyć ogień i smażyć często mieszając, aż dżem zrobi się gęsty.
    • Można odstawić i smażyć na drugi dzień.
    • Gorący dżem włożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i "pod kocyk".

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy