Dżem z cukinii i jabłek z małą nutką agrestu

5 (195 ocen)

  • 4 godz.

Ponieważ obrodziła mi bardzo cukinia i dostałam mnóstwo ekologicznych jabłek powstał ten pomysł na dżem.

  • 4 godz.

Składniki:

  • - 3 kg cukinii
    - 1 kg jabłek
    - 1 kg cukru
    - 2 galaretki agrestowe
    - 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    - 3 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z cukinii i jabłek z małą nutką agrestu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cukinię obieramy, wypestkowujemy, kroimy w małe kawałeczki , zasypujemy cukrem . Odstawiamy do momentu aż cukinia puści cały sok. Wtedy wstawiamy na mały ogień i gotujemy . Po mniej więcej godzinie gotowania dodajemy, pokrojone jabłka bez gniazd nasiennych. Sposób krojenia zależy od inwencji twórczej krojącego. Ja pokroiłam w małe kawałeczki. Nie obierałam jabłek tylko dokładnie umyłam - jabłka zrywane były ze "znajomego" drzewa także były ekologiczne. Gotujemy aż do wytworzenia takiej trochę pulpy cukiniowo-jabłkowej . Wtedy dodajemy cynamon i zestawiamy z ognia do odparowania. Po mniej więcej 5-7 minutach wsypujemy galaretkę i kwasek- mieszamy dokładnie aby żelatyna z galaretki się rozpuściła i przekładamy do słoików. Mi z podanej ilości wyszło siedem 370g słoików. Pasteryzujemy około 15 minut.

Porady

Dżem jest bardzo słodki więc jeśli ktoś lubi mniej cukru lub doda słodkie jabłka wtedy proponuję dodać około połowę podanej ilości cukru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować