Dżem wiśniowy

5 (167 ocen)

  • 50 min

Chomikowanie zapasów na zimę trwa, a ja podsumowując sezon wiśniowy zamknęłam w słoiczkach smak tych rubinowych owoców :)

  • 50 min

Składniki:

  • 2 kg wydrylowanych wiśni
    1 kg cukru
    2 opakowania "Dżemixu uniwersalnego" 2:1
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Dżem wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie wypłucz, a następnie wydryluj.
    Do wydrylowanych wiśni wsyp DŻEMIX i dokładnie wymieszaj. Zagotuj ciągle mieszając, tak około 7 minut od momentu zagotowania.
  • 2. Kolejno dodaj cukier i ponownie zagotuj. Od momentu zagotowania trzymaj na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty. Zestaw z ognia i mieszaj masę do momentu zniknięcia piany.
  • 3. Gorącym dżemem napełnij czyste i wyparzone słoiki, zamknij i postaw je do góry dnem. Gotowe :)

Porady

Czas przygotowania zwiera również czas drylowania wiśni. Z podanej ilości wiśni otrzymałam pięć słoiczków takich jak na załączonym zdjęciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować