Dżem truskawkowy z bazylią

0 (0 ocen)

Truskawki w połączeniu z bazylią smakują świetnie i świeżo, a ich słodycz jest odrobinę przełamana. Oczywiście mowa tu o świeżych listkach, suszone nie mają takiego aromatu.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    350 g cukru
    5-6 listków świeżej bazylii
    1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem truskawkowy z bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, obrać, większe sztuki pokroić i zasypać cukrem.
    Odstawić na 3 godziny.
  • 2. Po tym czasie truskawki w soku zagotować, po czym 2/3 soku zlać – można go zapasteryzować na zimę lub zużyć na bieżąco, łącząc z wodą lub deserami.
    Owoce gotować i mieszać, aż sok się zredukuje – około 1 – 1,5 godziny.
  • propozycja podania 3. Dżem zmiksować.
    Dodać posiekaną drobno, świeżą bazylię oraz sok z cytryny, wymieszać.
    Gotując na bardzo małym ogniu- chodzi tu o utrzymanie temperatury - przelewać do słoiczków, zakręcać i odstawiać do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cytryna Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować