Dżem truskawkowy - ekspresowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

W 30 minut mamy gotowe dżemy w słoiczkach :-)

  • 30 min

Składniki:


  • 1 kg truskawek
    500 g cukru
    1 "Fix i masz dżem 2 w 1" Winiary

Dżem truskawkowy - ekspresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do garnka, zasypujemy fixem i mieszamy. Następnie stawiamy garnek na niewielkim ogniu, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier, gotujemy ok. 7 minut cały czas mieszając.
    Gorący dżem przelewamy do wcześniej umytych i wyparzonych w piekarniku słoików.
    Odwracamy na 5 minut do góry dnem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy