dżem TRUSKAWKOWY

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Truskawkowe love for ever!

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    300-400g cukru (w zależności od tego, jak słodkie są truskawki)

Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myję, odrywam szypułki i kroję na małe kawałki. Wkładam go garnka, zasypuję cukrem i odstawiam na 2-3 godziny by puściły sok. Następnie zagotowuję cały garnek, odlewam sok a truskawki smażę do uzyskania idealnej konsystencji dżemu (ok. 2 godzin) – jeśli nie lubimy dżemu z wyraźnymi kawałkami owoców, parę minut przed przełożeniem dżemu do słoika blendujemy go na gładką masę. Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoików, zakręcam i odstawiam do wystygnięcia wieczkiem na dół. Sok natomiast zagotowuję i gorący przelewam do wyparzonych słoików/butelek, zakręcam i także odstawiam do wystygnięcia wieczkiem na dół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy