Dżem truskawkowy

0 (0 ocen)

Taki domowy dżem jest bardzo smaczny , jest trochę pracy ale przynajmniej wiemy co mamy . Idealny do naleśników lub do świeżego pieczywa .

Składniki:

  • 3 kilogramy truskawek

    1,5 kilograma cukru

    3 żel-fixy 3:1

    sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki pozbawiamy szypułek p myjemy , rozdrabniamy . Przekładamy do garnka , dodajemy żel-fixy , dokładnie mieszamy . Zagotowujemy ciągle mieszając , żeby owoce się nie przypaliły . Wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i gotujemy 3 minuty od momentu zagotowania ciągle mieszając . Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu zaniku piany . Gorący dżem przelewamy do umytych i wyparzonych i suchych słoików , zakręcamy . Słoiki ustawiamy do góry dnem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować