Dżem truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Sposób na zachowanie smaku truskawek na cały rok

  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 1 kilogram
    - żelfix 3:1: 1 sztuka
    - cukier: 330 gramów
    - starta skórka z limonki: 0.5 sztuki

Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone i wysuszone truskawki wrzucamy do garnka (większe truskawki można przekroić na pół). Dodajemy cukier żelujący i doprowadzamy do wrzenia gotując na małym ogniu.
  • 2. Wsypujemy cukier, dodajemy startą skórkę z limonki i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2-3 minuty. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy