Dżem truskawkowo waniliowy

0 (0 ocen)

Latem zamykamy przetwory do słoików aby cieszyć się nimi w zimie.

Składniki:


  • 1 kg truskawki
    1 szt laska wanilii
    1 szt cukier żelujący 2:1

Dżem truskawkowo waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i obrać z szypułek, przełożyć do garnka. Wsypać cukier żelujący i całość wymieszać. Laskę wanilii rozciąć wyskrobać ziarenka i razem z laską dodać do truskawek. Od czasu do czasu mieszając całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 3-5 min. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Wyjąć kawałki laski. Gorącym dżemem napełnić słoiki do wysokości brzegu, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.Po około 10 min odwrócić, pozostawić do wystudzenia , wynieść w chłodne miejsce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy