Dżem truskawkowo-rabarbarowy z miętą

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Prosty i smakowity dżem z nutką rabarbaru i mięty...smak rewelacyjny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 600 g truskawek
    500 g rabarbaru
    300 g cukru
    1 pęczek świeżej mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Dodatki

Dżem truskawkowo-rabarbarowy z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy obieramy z szypułek rabarbar umyć osuszyć końcówki odkroić .Truskawki pokroić na ćwiartki a rabarbar na małe kawałki. Włożyć owoce do rondla o grubym dnie zasypać cukrem i odstawić na 3 godziny żeby owoce puściły sok.

    Po upływie tego czasu owoce zagotować ciągle mieszając gotować około 20 minut. Miętę opłukać,osuszyć i posiekać na drobno nożem dodać do dżemu wymieszać i ponownie zagotować .Gotowy dżem wkładać do wymytych osuszonych małych słoiczków zakręcać natychmiast odwrócić do góry dnem i okręcić w gruby koc.Zostawić tak do całkowitego wystygnięcia po czym wyjąć z koca i wynieść do spiżarni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować