Dżem truskawkowo-rabarbarowy z miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy obieramy z szypułek rabarbar umyć osuszyć końcówki odkroić .Truskawki pokroić na ćwiartki a rabarbar na małe kawałki. Włożyć owoce do rondla o grubym dnie zasypać cukrem i odstawić na 3 godziny żeby owoce puściły sok.
Po upływie tego czasu owoce zagotować ciągle mieszając gotować około 20 minut. Miętę opłukać,osuszyć i posiekać na drobno nożem dodać do dżemu wymieszać i ponownie zagotować .Gotowy dżem wkładać do wymytych osuszonych małych słoiczków zakręcać natychmiast odwrócić do góry dnem i okręcić w gruby koc.Zostawić tak do całkowitego wystygnięcia po czym wyjąć z koca i wynieść do spiżarni.
Komentarze