Dżem słodko-kwaśny z porzeczek i jeżyn

0 (0 ocen)

  • 20 min

Słodko-kwaśny dodatek idealnie podkreśli smak wielu potraw: od słodkich śniadań po wytrawne dania zastępując kupny sos żurawinowy.

  • 20 min

Składniki:

  • 100 g czerwonej porzeczki
    100 g jeżyn
    ok. 3 łyżek miodu
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Dżem słodko-kwaśny z porzeczek i jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny myjemy, porzeczki obieramy, myjemy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Delikatnie mieszając dodajemy miód i sok z cytryny, gotujemy dalej na małym ogniu przez ok 5 min. Jeśli dżem jest zbyt kwaśny dosładzamy miodem.
    Zaraz po ugotowaniu konsystencja dżemu jest stosunkowo rzadka, nie martwcie się jednak - tężeje po wystudzeniu.

    Gotowy dżem, jeszcze gorący, przekładamy do suchych i czystych słoiczków.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować