Dżem poziomkowy

4.49 (185 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam smak poziomki w konfiturach i ciastach, bo są wyjątkowe. U mnie poziomek pod dostatkiem więc jest i dżemik.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg poziomek (wcześniej je mrozimy aby pozbyć się goryczy)
    0,5 kg cukru
    1 opakowanie żel-fiksu
    0,5 wyparzonej cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Dżem poziomkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • poziomki 1. Poziomki dokładnie oczyszczamy pod zimną wodą.
  • dżem 2. Przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem oraz żel-fiksem. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu tak aż poziomki mocno zmiękną i dodaj sok z cytryny. Na koniec miksujemy je blenderem. Wtedy dżem jest ładniejszy.
    Gotowy gorący dżem przelewamy do czystych i wyparzonych słoików. Po napełnieniu zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Porady

Taki dżem doskonale nadaje się do naleśników, deserów ,a tym bardziej do posmarowania wafli, które bardzo lubię właśnie z dżemem poziomkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Poziomki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować