dżem pomarańczowy...

4.49 (146 ocen)

dla wielbicieli cytrusów

Składniki:

  • 8 pomarańczy
    sok z 2 cytryn
    1 szkl. cukru
    pół szklanki wody

Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem pomarańczowy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki. Część skórek zachować.
  • 2. Z wody i cukru ugotować syrop i wrzucić do niego pokrojone na mniejsze części pomarańcze. Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
  • 3. W między czasie z części skórek usunąć białą część i pokroić w cieniutkie paseczki. Gdy część płynu odparuje dodać skórki , sok z cytryn. Wszystko nadal gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • 4. Należy uważać, żeby za bardzo nie wysmażyć owoców bo dżem wyjdzie zbyt suchy. Gorący dżem rozłożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby słoiczki się załapały

Porady

do dżęmu mozna dodać min starty imbir, kardamon czy ziarenka wanilii

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować