Dżem pomarańczowy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki. Część skórek zachować.
2.Z wody i cukru ugotować syrop i wrzucić do niego pokrojone na mniejsze części pomarańcze. Gotować na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.
3. W między czasie z części skórek usunąć białą część i pokroić w cieniutkie paseczki. Gdy część płynu odparuje dodać skórki , sok z cytryn. Wszystko nadal gotować na wolnym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
4.Należy uważać, żeby za bardzo nie wysmażyć owoców bo dżem wyjdzie zbyt suchy. Gorący dżem rozłożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem, aby słoiczki się załapały
Porady
do dżęmu mozna dodać min starty imbir, kardamon czy ziarenka wanilii
Komentarze