Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem marchwiowym

4.5 (145 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Udało mi się dzisiaj kupić brzoskwinie po okazyjnej cenie, więc nie namyślając się długo zrobiłam nasz ulubiony dżem brzoskwiniowy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - brzoskwinie: 4 kilogramy
    - cukier: 1 szklanka
    - żelfix 3:1: 1 opakowanie
    - galaretka brzoskwiniowa: 1 opakowanie
    - sok marchwiowy: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem podwójnie brzoskwiniowy z sokiem marchwiowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie obrać ze skórki i usunąć pestki. Pokroić je na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużego garnka i smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, powinny być widoczne kawałki owoców. Sok marchwiowy zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Wsypać Żelfix, dodać rozpuszczoną galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. W dużym garnku zagotować wodę. Gorący dżem nałożyć do czystych słoików, wlać prawie do pełna, przykryć krążkiem z folii aluminiowej i zamknąć wieczko. Do gorącej wody włożyć słoiki i gotować ok. 10 minut na małym ogniu (woda powinna sięgać ¾ słoika). Wyciągnąć słoiki , odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować