Dżem morelowy z tequilą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele myjemy, osączamy, wyjmujemy pestki. Przekładamy do szerokiego garnka o grubym dnie.
2.Zasypujemy ok. 50 g cukru i zalewamy 1 łyżką tequili. Zostawiamy na ok. 1-2 godziny (przykrywając pokrywką) aby puściły nieco soku.
3.Garnek stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy morele (często mieszając) aż zaczną się rozpadać i przypominać mus. Wtedy zdejmujemy pokrywkę, dosypujemy resztę cukru i smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji (cały czas pamiętając o mieszaniu) - duszenie i smażenie powinno łącznie zająć ok. 2 godzin. Pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny oraz pozostałą tequilę. Smażymy jeszcze minutę.
4.Gorący dżem przekładamy do małych słoiczków - ok. 300 gramowych powinno wyjść 4-5. Odwracamy do góry dnem i przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wystygnięcia.
Komentarze